Taal :

 

Een boekenrek op maat maken

 
eta-01.jpg

Het is steeds nuttig om in het huis over plankenkasten te beschikken waarop je decoratieve voorwerpen, boeken, lampen, mappen, foto's... kunt plaatsen, terwijl je nog steeds een goed overzicht bewaard over wat erin staat.

In de handel zijn talrijke boekenrekken te verkrijgen, maar niet altijd met de gewenste afmetingen en kleuren.

De perfecte oplossing bestaat erin zelf een boekenrek op maat te maken dat perfect binnen uw interieur past (in een hoek, tussen twee deuren, in de gang...)

Het is een zeer goedkope oplossing aangezien je met een minimum aan gereedschap aan de slag kan. Bovendien is de persoonlijke voldoening zoveel groter wanneer je de dingen zelf tot stand brengt...


Een plan schetsen

Eerst en vooral dient u een plan te tekenen. Neem de gewenste afmetingen op op de plaats waar de kast geplaatst zal worden en teken uw meubel. Dit zal u helpen om bij het opstellen van uw boodschappenlijstje en bij het zagen van de planken. Voorzie een tussenruimte tussen elk schap in functie van de voorwerpen die u erop zult plaatsen.

eta-01.jpg

Ons voorbeeld: Voor een boekenrek op maat, met een hoogte van 80 cm, een breedte van 65 cm en een diepte van 20 cm, vervaardigd uit planken van 2,5 cm dik.

Voor dit voorbeeld hebt u het volgende nodig:

  • 2 planken van 75x20 cm voor de zijkanten.
  • 2 planken van 65x20 cm voor de bovenkant en de onderkant van het meubel.
  • 2 planken van 60x20 cm voor de schappen.

Gereedschap

Voorbereiding

Kies uw houtsoort in functie van de gewenste afwerking, maar ook in functie van het gewicht dat de kast zal moeten dragen. (Voor ons voorbeeld kiezen we onbewerkt grenenhout. Deze houtsoort is makkelijk te bewerken, goedkoop en perfect geschikt om achteraf te verven of te vernissen.)

Organiseer uw 'werf' goed, verzamel uw gereedschap en de planken die gezaagd moeten worden, indien u over het materiaal beschikt.

Zie : Goed zaaggereedschap

Zo niet kunt u steeds terecht in onze winkels, waar we houten planken gratis voor u zagen.

 
eta-01.jpg

De randen afschuren

Rond de randen van uw planken af met de schuurklos en het middelgrove schuurpapier. Het resultaat zal een hogere esthetische waarde hebben en de planken zullen beter bestand zijn tegen schokken: een stoot tegen een gebogen kant zal een kleiner effect hebben dan tegen een scherpe rand. Dit zal ook splinters vermijden...

Zie : Goed gereedschap voor goed schuren


Op uw plaatsen!

De 2 eerste planken

Neem één van de planken voor de zijkant en een plank voor de bovenkant of onderkant van het boekenrek. Plaats de mooiste zijden naar buiten toe (het meest zichtbare deel van het meubel). Vorm een rechte hoek met behulp van een winkelhaak om vervolgens de merktekens aan te geven van de 2 eerste gaten die geboord moeten worden.

eta-01.jpg
eta-01.jpg

Gaten boren met een diameter van 4 mm

Doorboor de plank voor de zijkant, op de merktekens, door middel van een boor met een diameter van 4 mm.

Over een diepte van enkele mm maakt u vervolgens de gaten wijder door middel van een boor met een diameter van 8 mm.

 

Maak indien nodig gebruik van een stukje plakband als merkteken op de boor om ervoor te zorgen dat u niet te diep boort.

De gaten van 8 mm maken het mogelijk de kop van de schroeven te verbergen door ze te bedekken met houtpasta.

 
eta-01.jpg

De merktekens aanduiden op de andere plank

Plaats uw planken opnieuw zoals bij de eerste stap. Zodra deze in de juiste positie liggen, duidt u uw merktekens aan door middel van een keurnagel of een schroef.

 
eta-01.jpg

Een eerste keer boren met een boor van 2 mm

Draai de schroeven in en plaats de zijde met de voorgeboorde gaten van 2 mm. Schroef deze vast zonder al te veel kracht uit te oefenen om te vermijden dat het hout barst. Gebruik houtlijm om de planken stevig en voorgoed aan elkaar te bevestigen.

 
eta-01.jpg

De elementen bevestigen

Draai de schroeven in en plaats de zijde met de voorgeboorde gaten van 2 mm.

Schroef deze vast zonder al te veel kracht uit te oefenen om te vermijden dat het hout barst. Gebruik houtlijm om de planken stevig en voorgoed aan elkaar te bevestigen.

 
eta-01.jpg

Het teveel aan lijm verwijderen

Voor een perfecte afwerking mag u niet vergeten het teveel aan lijm met een propere vod goed te verwijderen.

(U dient deze 5 stappen te herhalen voor alle planken die bevestigd moeten worden.)

 
eta-01.jpg

De plank aan de tegenoverliggende zijde bevestigen

Bevestig de plank aan de tegenoverliggende zijde op dezelfde manier. Het kader krijgt vorm.

 
eta-01.jpg

Bereken de ruimte tussen elk schap van het boekenrek.

Houd hierbij rekening met de dikte van de planken. Voor ons voorbeeld: een hoogte van 80 cm die 4 planken met een dikte van 2,5 cm bevat, hetzij 3 schappen met identieke afmetingen.

4 x 2,5 = 10
80 – 10 = 70
70 / 3 = 23,33

Breng uw merktekens aan, in het midden van de te bevestigen planken, zonder al te hard te drukken (dit kunt u doen door zacht te schuren of met behulp van een gom), vooral indien u opteert voor een kleurloze geverniste afwerking.

 
eta-01.jpg

De schappen plaatsen

Vervolgens gaat u de schappen bevestigen aan de lange zijde van het meubel door de voorgaande stappen te herhalen.

Schroef en lijm alle planken vast aan de zijkant van het meubel.

 
eta-01.jpg

Wees er zeker van dat de laatste plank juist geplaatst is vooraleer u deze bevestigt

Controleer ook met een winkelhaak dat alle schappen goed loodrecht zijn en blijven.

Indien nodig schaaft u de planken bij om deze perfect gepast te maken, maar wees voorzichtig: wanneer u de planken te kort maakt, is het te laat!

 
eta-01.jpg

De montage beëindigen

Bevestig de tegenoverliggende zijde door de stappen van de bevestiging steeds te herhalen.

 

DE AFWERKING

 
eta-01.jpg

De gaten verbergen

Vul de gaten met houtpasta met behulp van een plamuurmes zodat de schroeven onzichtbaar worden, strijk het oppervlak glad en laat drogen.

Indien u opteert voor een kleurloze geverniste afwerking, zorg er dan voor dat u een houtpasta kiest met dezelfde kleur als de planken.

 
eta-01.jpg

Schuren

Zodra de houtpasta droog is, schuurt u het ganse oppervlak van uw boekenrek met fijn schuurpapier en een schuurklos of een vlakschuurmachine, om het hout voor te bereiden voor de afwerking.

 
eta-01.jpg

De afwerking aanbrengen

Stof uw meubel zorgvuldig af.

Breng de afwerking aan met behulp van een kwast of een mini-verfroller, in een droge en goed verluchte ruimte. Breng 2 lagen aan, ongeacht of u kiest voor houtverf of vernis.

Laat drogen volgens de aanbevelingen op de verfpot.

Vergeet de primer (of grondlaag) niet voor een betere aanhechting van de verf en een uitstekende weergave van de kleuren.

 
eta-01.jpg

Uw boekenrek op maat is klaar om geplaatst te worden

Indien uw boekenrek bijzonder groot is en veel gewicht draagt, kunt u deze voor meer veiligheid best aan de muur bevestigen door middel van haken die vastgeschroefd worden aan de bovenkant van het meubel.

 
Kortingen & aanbiedingen

Log in op uw domein voor in de winkel geldige kortingsbonnen

Mijn AANBIEDINGEN domein   
Klantenkaarten

Wilt u bevoorrecht Klant worden?

Zie de voorwaarden  
voor verkrijging

Cadeau pas 
Klik hier voor meer informatie   
Terugbetaling van het prijsverschil Gratis prijsofferte Financering Thuislevering Zagerij Cadeau Niet tevreden geld terug Op bestelling