Sluiten

Inrichting en decoratie van de babykamer

Een kindje op komst? Van harte gefeliciteerd! Nu moet u dus gaan denken aan de inrichting van de babykamer, de plaats waar hij of zij de eerste geluidjes zal laten horen en waar uw kindje de eerste maanden de meeste tijd zal doorbrengen.

Omdat de omgeving ook invloed heeft op de ontwikkeling van het kind, is het des te belangrijker om alles zo goed mogelijk te doen. En hoewel het een het ander niet uitsluit, is het niet alleen voor uw eigen plezier... Denk ook aan het comfort van uw baby.

Sfeer

Voor een persoonlijke en originele decoratie kan het een goed idee zijn om uit te gaan van een voorwerp (een speelgoed, een poster die u op een rommelmarkt op de kop heeft getikt en die u erg mooi vindt, een meubelstuk dat al heel lang in de familie is...), om hiermee een eigen wereldje, kleurencombinaties en sfeer te creëren.

Houd altijd in uw achterhoofd dat de kamer rustgevend moet zijn: geen te felle of agressieve kleuren die de slaap kunnen verstoren.

Kies eerst een hoofdkleur, het liefst een pastelkleur of een witschakering en zoek hier vervolgens elementen bij die de kleur benadrukken, zoals schilderijlijstjes, lampen, friezen, stickers, een mobiel aan het plafond, plinten... voor een vrolijke, gestructureerde kamer.

Voor een babykamer kan het interessant zijn om twee verschillende horizontale kleurvakken te gebruiken of twee schakeringen van dezelfde kleur: een lichte kleur boven en een donkerdere kleur onder, tot ongeveer een meter van de vloer. Hiermee creëert u contrast en diepte. In het begin nemen baby's eerder de contrasten waar dan de kleuren zelf.
Gebruik in ieder geval niet te veel verschillende kleuren: maximaal 3 overheersende kleuren voor een babykamer.

Inrichting

Bedenk dat de smaken en de activiteiten van het kind in de loop der maanden zullen veranderen. Daarom is het beter om al vanaf het begin een modulaire ruimte te creëren.

Het meubilair moet functioneel zijn en makkelijk te onderhouden:in het begin heeft u een bedje met enkele barelen opbergmeubels voor speelgoed, een hangkast en een commode nodig. Het is ideaal als de commode ook lades heeft.

Denk ook aan een comfortabele stoel om het kindje 's nachts in te kunnen voeden.

Geef de voorkeur aan lichte materialen die weinig onderhoud vergen en aan zachte, ronde vormen.

Wat denkt u van een serie speelgoedkisten in verschillende kleuren voorzien van een etiket, zodat het kind ze altijd onder handbereik heeft?

De babykamer is niet alleen bestemd om in te slapen, het is ook de plaats waar het kind leeft en speelt. De inrichting van de kamer is dus van het grootste belang. Denk ook aan de kasten, gebruik bijvoorbeeld een hoekje van het vertrek en plaats hier schuifdeuren voor; een snelle en goedkope oplossing om kastruimte te creëren.

Zodra uw kind groter is, heeft u wandrekjes en speelgoedkisten nodig om het grotere speelgoed, de knuffels en boeken op te bergen, en een speeltapijt om op de vloer te leggen. Creëer een klein hoekje met een kindertafeltje en stoeltje waar het kind kan zitten om te tekenen.

 De inrichting van de slaapkamer

Welzijn en veiligheid

Enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen :

 • Plaats geen meubels voor een raam, zodat het kind er niet op kan klimmen.
 • Berg speelgoed niet hoog op, maar binnen handbereik van het kind, om vallen te voorkomen (en zodat het kind het speelgoed zelf kan pakken).
 • Plaats geen extra lamp op minder dan 60 cm afstand van het bed.
 • Gebruik kisten met een veiligheidssluiting om te voorkomen dat het deksel op de vingers van het kind dichtvalt.
 • Rust laden en kasten ook uit met een veiligheidssysteem, zodat ze niet uit de rails kunnen lopen en niet op het kind kunnen vallen.
 • Plaats stopcontactpluggen- of platen op de stopcontacten die u niet gebruikt.
 • De beste temperatuur voor de kamer ligt rond de 20°C . Let op radiatoren: het oppervlak hiervan kan soms erg heet zijn.

Uw gezonde verstand is een uitstekende leidraad bij het inrichten van de slaapkamer van uw kind. Mocht u vragen hebben, dan zijn er meerdere experts op het gebied van jonge kinderen die u kunt raadplegen en er zijn vele sites (en forums) op internet waar u informatie kunt vinden.

De juiste keuze van de vloer

Dit is het element dat u niet mag verwaarlozen, maar ook het element met de langste levensduur. De vloer zal bovendien het belangrijkste speelterrein worden.

Vloerbedekking is af te raden, zowel om huismijtallergieën te voorkomen als vanwege het feit dat vloerbedekking moeilijker te onderhouden is.

Voor het comfort, het onderhoudsgemak en de vlekbestendigheid kunt u beter kiezen voor:

 • Parketvloeren: over het algemeen zijn de massieve en gelijmde parketvloeren duurzamer dan laminaatvloeren. De voorkeur gaat uit naar lichte houtkleuren, om de lichte uitstraling van de kamer te behouden.
  Alle adviezen over parket vindt u op
 • Vloeren en tegels van PVC worden ook steeds populairder, omdat er dankzij de technische ontwikkelingen steeds meer motieven en kleuren beschikbaar zijn.
  Deze nieuwe soorten PVC-vloerbedekking zijn duurzamer dan vroeger, en interessant geprijsd, eenvoudig te leggen en te onderhouden en bieden een goede fonetische en thermische isolatie.
  Meer weten over: PVC-vloeren.

Leg een groot tapijt op de vloer voor meer speelcomfort en voor de eerste kruipbewegingen.

De juiste muurbekleding kiezen

Behang of verf? Het is een kwestie van smaak, maar verf is sneller op te brengen en later ook eenvoudiger op te frissen.  Wat uw keuze ook mag zijn, een goede raad: kies voor afwasbare muurbekleding.
Vermijd grote motieven als u kiest voor behang. Dit geldt ook als u uw geverfde muren wilt versieren met behulp van sjablonen en/of stickers.
Of de muren nu geverfd of behangen zijn, kies in ieder geval voor lichte, vrolijke tinten.

En misschien kunt u voor een stukje muur eens denken aan magnetische verf of schoolbordverf, zodat het kind daar op kan tekenen of de eerste tekeningen en foto's op kan hangen?

Verlichtingen

De belangrijkste verlichtingsbron moet voldoende zijn, maar niet te fel; een grappige en/of gekleurde hanglamp is hiervoor prima geschikt. Vervolgens heeft u nog minstens een extra lampje nodig, het liefst met een dimmer waarmee u het licht afhankelijk van de spelmomenten zachter of feller kunt afstellen. 
Zorg ook voor gedempt licht voor 's avonds, of misschien voor 's nachts, want sommige kinderen houden niet van het donker. Om de kamer 's nachts zwak te verlichten zijn er vele soorten nachtlampjes verkrijgbaar.
Alles over de verlichting in huis

Verwarming, ventilatie en luchtkwaliteit

De lucht in de babykamer moet goed zijn en de juiste temperatuur hebben. Breng een thermometer of nog beter, een thermostaat aan in de kamer. De temperatuur moet tussen de 19 en de 20°C liggen en de kamer mag niet tochten of vochtig zijn.
Ventileer de kamer, ook 's winters: Ververs de lucht door het raam te openen als de baby niet in de kamer is, bijvoorbeeld tijdens het baden of het voeden. Het is niet nodig om het raam urenlang wijd open te laten staan, 15 minuten 's ochtends en 15 minuten 's avonds zijn ruim voldoende.
De luchtbehandeling en verluchting van het huis

Vermijd bij voorkeur vloerbedekking en dikke gordijnen die stof en huismijt aantrekken, tenzij u heel regelmatig stofzuigt en de gordijnen heel vaak in de wasmachine wast.

Een laatste goede raad: Wacht niet tot het laatste moment om de kamer van uw baby in te richten en te decoreren… U heeft wel andere dingen te doen en om aan te denken zodra uw kindje geboren is.
Begin met het opvolgen van deze adviezen… Vervolgens staat het u vrij om naar eigen smaak door te gaan zoals u dat wenst.