Sluiten

De haard of houtkachel onderhouden en reinigen

Het is niet enkel uit esthetische en hygiënische overwegingen, maar eveneens met het oog op efficiëntie en veiligheid dat het noodzakelijk is, in het bijzonder in de 'verwarmingsperiode', om uw houtkachel of haard regelmatig te onderhouden.

Op die manier kunt u in alle rust genieten van de warmte en het aangename vlammenspel.

Ook de keuze van de houtsoort is enorm belangrijk: te vochtig hout en een ongeschikte houtsoort zullen uw houtkachel en de schoorsteen al snel verontreinigen.

Zie: De goede soorten brandhout

Wij raden aan uw houtkachel en uw schoorsteen, in de verwarmingsperiode, minstens één keer per maand te reinigen, zodat u in de correcte omstandigheden kunt genieten van uw vuur en interne branden voorkomen worden.

Verzorg het periodieke en verplichte onderhoud van uw verwarmingssystemen en schoorsteen, die onderhouden en gereinigd (vegen van de schoorsteen) moeten worden. Voor installaties die werken op steenkool, hout, pellets, stookolie... is een jaarlijkse reiniging van de schoorsteen vaak verplicht, en zo niet sterk aanbevolen.

De haard

Reinig vóór en na de verwarmingsperiode en tijdens de werking, elke maand, de binnenkant van uw schoorsteen.

Gebruikelijk onderhoud tijdens het gebruik

Om brandwonden te vermijden, dient u hittebestendige handschoenen te dragen wanneer u onderdelen aanraakt die erg warm kunnen zijn, zoals de handvaten, de asla...

Verwijder regelmatig de overtollige assen, die de rooster niet mogen bereiken, door de verzamelbak te ledigen met behulp van een schop en een metalen emmer. Let erop dat de assen volledig gedoofd zijn.

Reiniging van de haard (buiten de verwarmingsperiode)

Bescherm de omgeving: bakstenen, bepleistering... vooraleer u de binnenkant van de haard gaat reinigen.
Zodra het vuur gedoofd en de haard afgekoeld is, verwijdert u alle assen met behulp van een hiertoe voorziene schop en metalen emmer. Om een wolk van assen te vermijden, kunt u deze best een beetje bevochtigen met behulp van een spray.

Vervolgens maakt u de rooster en de haard schoon: draag waterdichte handschoenen en schuur met een borstel en een product voor het onderhoud van houtkachels, die in uw doe-het-zelf-winkel verkocht worden. Indien nodig kunt u ook zeepwater gebruiken; eventueel kunt u enkele druppels zoutzuur toevoegen, wanneer de haard erg vuil is. Maak nooit gebruik van alcohol, benzine, oliën of chemische producten die hiervoor niet geschikt zijn en plaats in geen geval sprays in de nabijheid van de haard.

De ruit

Voor het onderhoud van de ruit van uw kachel mag u geen schuurspons of schuurmiddelen gebruiken. Deze veroorzaken zeer kleine krassen en zorgen ervoor dat de kachel in de toekomst nog meer verontreinigd zal worden.

Een goede trek en geschikt hout zullen voorkomen dat de glaswand te snel zwart wordt. Een regelmatig onderhoud van deze glaswand (1 keer per week) zal ervoor zorgen dat u niet te hard moet schrobben.
In elk geval dient u, vooraleer u begint, de stenen van uw schoorsteen te beschermen tegen eventuele vervuiling.

In het algemeen zijn een (alcoholvrije) ruitenreiniger, die verstuift wordt op een nog lauwe glaswand, en een zachte niet-pluizige doek voldoende voor een gebruikelijk onderhoud.

Hardnekkigere vlekken kunt u verwijderen door de ruit af te schrobben met een beetje assen op een spons of licht bevochtigd krantenpapier en ze vervolgens schoon te vegen met wegwerpkeukenpapier. Indien de ruit zeer zwart is, kunt u best een product voor de oven of specifiek voor kachelruiten gebruiken. U laat dit inwerken en wrijft de ruit proper. Herhaal deze handeling wanneer de vlekken niet volledig verdwijnen.

Andere oplossingen:

  • Los natronloog en enkele druppels afwasmiddel op in warm water en breng dit aan met behulp van een spons of verstuiving. Laat dit middel inwerken, wrijf de ruit proper en spoel ze af met een propere spons. Maak ze vervolgens droog met een zachte doek.
  • U kunt eveneens een stoomreiniger gebruiken.

De stenen of bakstenen

Om oplossingen zoals de hogedrukreiniger te vermijden (wat zeer eentonig is en vereist dat de volledige kamer, de meubels en de vloer beschermd worden), dient u regelmatig het stof te verwijderen door de buitenzijde van uw schoorsteen te stofzuigen.

Indien uw stenen of bakstenen zwart of vuil zijn: Ga voorzichtig te werk in functie van het type steen of afwerking en voer bij twijfel een test uit op een verborgen gedeelte. Maak gebruik van gepaste producten die verkrijgbaar zijn in de handel en raadpleeg uw verkoper of afdelingsverantwoordelijke.

In de meeste gevallen gaat u in 3 stappen te werk:

  1. Verwijder zoveel mogelijk stof en assen met de stofzuiger en schuur met verdund bleekwater.
  2. Vervolgens maakt u een mengsel van warm water en zachte zeep. Voeg enkele lepels puimsteempoeder en enkele druppels ammoniak toe; meng opnieuw en breng dit middel aan op het ganse oppervlak met behulp van een brede kwast.
    Laat dit enkele uren inwerken.
  3. Spoel met zuiver water, absorbeer het resterende water met een droge spons en laat drogen.

Zie: De goede soorten brandhout