Sluiten

Een raam of schuifraam plaatsen

Als u ervaring hebt in het klussen en als u zelf een raam of schuifraam wenst te vervangen, vindt u hier enkele tips om uw project te doen slagen.

Gereedschap

Algemene samenstelling

De keuze van het type openingssysteem

Om het openingssysteem van uw raam te kiezen, dient u rekening te houden met:

  • de blootstelling aan slechte weersomstandigheden: regen en wind. Het openingstype bepaalt namelijk de dichtheid, zowel op het vlak van water als lucht (zie tabel)
  • het gebruiksgemak en de veiligheid, zowel voor uw kinderen als voor uzelf
  • de indeling van de kamer om zoveel mogelijk ruimte te bewaren of te winnen
  • het design.

Voornaamste openingstypes
Op zijn Frans Draai-kiep Schuivend Kiept

Dichtheid
Water Goed Erg goed Gemiddeld Goed
Lucht Goed Goed Goed Goed

De materiaalkeuze

In tegenstelling tot bepaalde opvattingen, heeft het materiaal van een raam weinig belang voor de dichtheid. Of het nu om behandeld hout, aluminium of PVC gaat, het raamwerk heeft min of meer dezelfde dichtheid.

Opgelet: vooraleer u uw raam kiest, dient u er zeker van te zijn dat er geen beperkende gemeentelijke wetgeving van kracht is.

Opmerking: voor de plaatsing, heeft het gekozen materiaal weinig belang; het principe is gelijkaardig.

Hout

Ecologisch, vernieuwbaar en natuurlijk. Hout is ook een materiaal dat een goede thermische isolatie biedt dankzij het zwakke geleidingsvermogen. Het heeft het voordeel makkelijk schilderbaar te zijn in de kleuren van uw keuze. Het vraagt echter wel een regelmatiger onderhoud dan PVC of aluminium.

PVC

PVC is erg isolerend en duurzaam en vraagt slechts weinig onderhoud. Het is de goedkoopste oplossing. Het is echter niet geschikt voor raamwerk met grote afmetingen.

Aluminium

Ideaal voor grote ramen of schuiframen. Beschikbaar in tal van kleuren. Indien u hiervoor kiest, wees er dan zeker van dat uw raam in aluminium geen koudebruggen heeft om een goede thermische isolatie te hebben.

Gemengde materialen

Dit zijn profielen die op een erg isolerende polymeerkern geklikt en geschroefd worden, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is schrijnwerk te verkrijgen in hout/aluminium. Deze keuze zal u iets meer kosten dan aluminium.

In elk geval kunnen de prijzen van de ramen, zelfs in dezelfde materialen, enorm variëren. Informeer u bij professionals en vraag minstens 2 offertes

De stappen

De afmetingen opnemen

Onthoud dat deze fase essentieel is, aangezien de kleinste fout moeilijk op te lossen zal zijn!
U moet weten dat de opmeting kan verschillen naargelang het plaatsingstype. Er bestaan 4 plaatsingstypes:

• Opbouwmontage:

Het schrijnwerk wordt aan de binnenkant van de woning rechtstreeks op de muur bevestigd. U dient dit plaatsingstype te kiezen indien u bijkomende muurisolatie voorziet.

De 3 op te meten afmetingen:
A: hoogte van de afgewerkte aanslag (de laagste)
B: breedte van de afgewerkte aanslag (de kleinste)
C: dikte van de isolatie

• Tunnelmontage:

Het raam wordt in het midden van het metselwerk geplaatst en vereist voldoende dikke muren.

De 2 op te meten afmetingen:
A: hoogte van de afgewerkte aanslag (de laagste)
B: breedte van de afgewerkte aanslag (de kleinste)

• Groefmontage:

het oude kozijn wordt verwijderd, het raam wordt in de groef van het metselwerk geplaatst.

De 4 op te meten afmetingen:
A: hoogte in de groef van het metselwerk
B: hoogte van de afgewerkte aanslag (de laagste)
C: breedte in de groef van het metselwerk
D: breedte van de afgewerkte aanslag (de kleinste)

• Renovatiemontage:

Het oude kozijn wordt bewaard; deze plaatsing wordt uitgevoerd zonder de binnenkant van de woning te beschadigen.

De 2 op te meten afmetingen:
A: doorgangshoogte (de laagste) en trek 5 mm af
B: doorgangsbreedte (de kleinste) en trek 5 mm af

De plaatsing

Het demonteren van het oude raam

Na het verwijderen van de steun van het raam, begint u met de demontage van de vleugels en de stiftscharnieren. Verwijder daarna de lijst en de raambekleding om het kozijn van het raam los te kunnen maken (of inrichten in geval van een renovatiemontage). Verwijder de oude bevestigingshaken en al wat overbodig is of in de weg zou kunnen zitten.

Zorg ervoor dat het metselwerk zo schoon mogelijk is en herstel indien nodig zorgvuldig met snelcement.

De voorbereiding

Indien het plaatsingstype dit toelaat, kunt u beter de vleugels niet openen voor het raam op zijn plaats zit en goed bevestigd is. Laat iemand u helpen indien het raamwerk te zwaar is. Indien niet, kunt u de houten verstevigingen in de 4 hoeken van het kozijn vastnagelen of vastschroeven om de rechthoekige stand te behouden.

In functie van het plaatsingstype bestaan er 2 manieren om uw raamwerk te bevestigen:

Bevestiging met haken:

Bij voorkeur voor opbouw- en groefmontage.

De keuze voor bevestigingshaken gebeurt in functie van de aard van het metselwerk.
Voor baksteen, betonblokken of terra cotta: gebruikt u metselhaken. 
Voor hardere of breekbare materialen zoals steen en gewapend beton (bv. in een kelder): gebruikt u schroefhaken. In beide gevallen worden ze zijwaarts bevestigd (ter hoogte van de stiftscharnieren) en op dwarsbalk (bovenaan en onderaan), ongeveer elke 60 cm.

Als dit achter de rug is, markeert u de positie van de haken op de muur en maakt u de bevestigingsgaten met hamer en beitel of met de stootboormachine. Ze moeten groot genoeg zijn, zodat er voldoende cement in kan om een goede hechting in de muur te verzekeren.

Voor de opbouwmontage mag u niet vergeten een afdichting in acrylhars (acrylband) aan te brengen tegen de muur (binnenzijde).

Vervolgens kunt u voorzichtig het raamwerk op zijn plaats zetten. Zet dit voorlopig vast met pennen en zet het geleidelijk waterpas met behulp van wiggen. Pas vervolgens de loodrechte stand (in de as van de muur) aan en zet de dwarsbalk bovenaan van het kozijn stevig vast.
Opgelet: indien u de vleugels verwijderd hebt, mag u niet te veel forceren wanneer u uw wiggen plaatst om de kader niet te vervormen.

Controleer of de haken goed op hun plaats zitten en controleer nogmaals de horizontale en loodrechte stand. 
Controleer de loodrechte stand van de kader door de 2 diagonalen te meten die exact dezelfde lengte moeten hebben.

Met een klein borsteltje bevochtigt u de nissen van het metselwerk met water. Zet de haken vervolgens vast met snelcement. Binnen 15 minuten kan u voldoende weerstand bereiken (4 Mpa) met dosering 2/1 (cement/rijnzand), waardoor u onmiddellijk verder kunt gaan, zelfs wanneer er een grote belasting is.

Hou de mortel een beetje achter (0,5 tot 1 cm) het metselwerk om kringen in het toekomstige stucwerk te vermijden.

Plaats de vleugels opnieuw en wacht 24 uur voor de afwerking.

Bevestiging met schroeven en pluggen

Bevestiging met schroeven en pluggen (universele bevestiging voor structuren en kaders): bij voorkeur voor tunnel- en renovatiemontage.

Het gaat hier om een doorlopende installatie, u kunt dus de kader onmiddellijk bevestigen na de hierboven beschreven regelingen.

Voor de renovatiemontage moet u echter op voorhand het oude kozijn correct schoonmaken, het onderste deel dichtmaken en de oude gaten en sleuven opvullen. Gebruik een wig als dit te diep is. U kleeft vervolgens een voeg in de oude kader.

Indien uw raamwerk standaardafmetingen heeft en er een ruimte is tussen de kader en de muren, centreer het dan en plaats kleine platte wiggen in hout waar u zult doorboren. Doe, indien nodig, hetzelfde tussen de dwarsbalk bovenaan en de bovendorpel.

Boor eerst in de kader met de juiste boor voor het materiaal van uw raamwerk. Boor vervolgens in het metselwerk met een aangepaste boor. 
Opgelet: gebruik nooit een klopboormachine in terra cotta-blokken (met gaten).

Kleine tip: gebruik schroeven met verzonken kop voor de bevestiging van houten kaders en kaders in PVC, en pluggen met vlakke kraag en zeshoekige kop voor kaders in aluminium.

De afwerking

Afdichtingen

Ze verzekeren de dichtheid van de ramen tegen water en lucht en compenseren of absorberen tegelijkertijd uitzettingen, vervormingen en trillingen zonder hun eigenschappen doorheen de tijd te verliezen.

Voor de silicone doet u er goed aan elastische mastiek te kiezen die steeds zijn oorspronkelijke vorm aanneemt na vervorming. De dichtheid van het raam varieert naargelang het plaatsingstype.

Opbouwmontage: bovenop de siliconenvoeg hebt u reeds uw acrylband geplaatst op de binnenzijde van de muur.

Tunnelmontage of groefmontage: U moet enkel de dichtheid verzekeren met een siliconenband voor de omtrek van het raam.

Renovatiemontage: aangezien het oude kozijn bewaard blijft, duurt de afwerking hier iets langer. Zodra het nieuwe kozijn bevestigd is, moet u de ruimte tussen het nieuwe en het oude kozijn afdichten. Indien de holte te groot is, kunt u uitzettingsschuim gebruiken. U kunt tot slot de afwerkingskap in de gleuf van het onderste deel van het nieuwe kozijn bevestigen.

Plaats dan uw hoekprofielen aan de buitenkant en werk af met een siliconenvoeg.

Binnenafwerking

U moet nu het stucwerk herstellen, alsook de muurbekleding, de lijst en de steun van het raam aanbrengen.